11 Haziran 2012 Pazartesi
Çeşme Beko Servisi
istanbul, birbirine yakın yapılanma ile büyümüş ve hala da aynı mantıkla ilerlemektedir. sebebi arsaların pahalı olması ve rantların cok yuksek olması olsa gerek. mesela kimse şehrin göbeginde iki apartman arasında 3 donum araziyi park bahce yapmak istemez. orayada 1 blok kondurup milyarları cebe atmak ister. cunku degerlidir o toprak. gelişmiş ülkelerde ise imar zihniyeti genelde boyle degildir. yollar geniş bırakılır. şehirde yapılardan yoksun büyük boşluklar bırakılır. şehir planlamacılıgı budur. 15 milyonluk şehir ve yüzbinlerce tekerlekli taşıt. bugun örnegin kaliforniyada 7 şeritli yollar bile mevcut. günümüz büyükşehirciligi için 2 şeritli yollar artık küçük olarak görülmektedir. 3 şeritli olanlar ise yetersiz. ancak bizim şehirciligimizde tek şeritli yollar standart, 2 şeritli yollar fazla, 3 şeritli olanlar ise büyük lütuf olarak gorulur. istanbulda mevcut şehir büyüklügünde ve taşıt yogunlugunda binlerce baglantı noktaları ve kavşaklara ihtiyac vardır. bunların bir cogu da zaten mevcut. ancak tek sorun bu degil. asıl sorun bu baglantı noktalarının nasıl baglandıgıdır. diyelim ki kuzey yonunden 3 şeritli bir yol geliyor. bu e5 olsun. e5 e baglanan, mecidiyekoyden gelen 2 şeritli bir ara yol var. e5 yolu, bu baglantı noktasına 3 şeritli olarak geliyor ve 3 şeritli olarak devam ediyor. işte trafigi yaratan yegane sebep budur. e5, 3 şeritli olarak geliyor, mecidikoy baglantı yoluda 2 şerit olarak geliyor ve toplam sayı 5 şerit oluyor. toplam 5 şeridi 3 şeride sıgdırmaya çalışıyoruz. araç sayısı çok olan ama planlı gelişmiş ülkelerde sıkça goruldugu üzere, 3 şeritli gelen yol, baglantı noktasından sonra 5 şeritli olarak devam etmektedir. yani örnegi istanbula uydurursak, e5 yolu 3 şeritli olmasına ragmen zaman zaman 5, zaman zaman 6,7 hatta 8 şeride kadar çıkmalıdır.
e5 e baglanan her yol ek şerit getirmeli, e5den ayrılan her yol şerit sayısını azaltmalıdır. şimdi bu neden yapılamıyor? sebebi şehir planlamacıgılından arsa rantının büyük olmasından ötürü yollar için büyük alanlar ayrılmamasıdır. şehir içinde ornegin fevzi çakmak caddesinde 2+2 şerit var. yolun hemen yanında 2 metre kaldırım ve onun yanında kocaman binalar. bu yolun genişletilme imkanı artık neredeyse sıfır. cunku zamanında imar hatalı yapılmış.
hala da yeni gelişen ilçelerde hatalı imarlaşma sürmektedir. artık yolları genişletmek için yer yok. tek çözüm yer altı yolları olarak gorunmektedir. ancak istanbulun tarihi bir kent olmasından ötürü, yeraltını kullanmak kolay olmuyor cunku yüzlerce yeraltı şehirleri var. ayrıca alt yapı düzensizliginden ötürüde yer altında serbestce hareket edecek alanlar bulunamıyor. sonuc olarak tam bir kısır dongudedir istanbul. trafik sorunu isterse 8 tane kopru yapılsın cozulemez. cunku eklenen her kopru ekstra 3 er şerit demektir. ancak çözüm 3 şerit yaratmak degil bunları mevcut yollara baglamaktır. bu 3 şeridi mevcut 3 şeritli baska yola baglandıgınızda yeni yolda 6 şerit yaratmadıgınız sürece baglantı noktasında trafik sıkışıklıgı oluşacaktır.
Çeşme Beko Servisi
emniyet şeridini doldurmak, 3 şeritli yollarda 5er sıra halinde dizilmenin sonucları da benzerdir. yani bizim kendini uyanık sanan şöförlerimiz örnegin 3 şeritli yolda emniyet seridini de doldurur. bu durumda yol 4 şeride cıkar. ilk bir kaç yüz metrede bu sorun olmaz. ancak yolun ilerisinde örnegin sağa dogru baglantı yolu varsa, emniyet seridindeki aracların mutlaka 3üncü seride dahil olması gerekir. bu da yolun o noktasında 4 şeridin 3e azalmaya çalışmasını gereltirir ve bu trafigi durdururur. yani kurnazlık yapıp trafigi daha verimli kullandıgını dusunenler aslında trafigi asıl tıkayanlar olur. gerçi eds gibi şeyler ile bu sorun engellenmeye çalışılıyor ama türk şöföründeki 1 şeride 2, 2 şeride 3, 3 şeride 4 sıra sığma alışkanlıgı hala bir cok yerde sürdürülüyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder