20 Nisan 2012 Cuma
Kuşadası Klima Servisi
detayına girelim biraz gelirlerinin:
deloitte football money leaguede gelirler 3 kategoriye ayrılıyor: matchday(maç günü), broadcasting(yayın), commercial(ticari). fenerbahçe için tutarlar ve gelirler içindeki payları şöyle:
maç günü gelirleri: 27,9 milyon euro (%25)
yayın gelirleri: 26,7 milyon euro (%24)
ticari gelirler: 56,7 milyon euro (%51)
bu gelirlere oyuncu satışından elde edilen gelirler hiç bir şekilde katılmaz. fenerbahçe, gelir yapısı itibarı ile biraz listedeki alman kulüplerine benzer bir gelir yapısı kurmuş. alman kulüplerinde baskın özellik, ticari gelirlerin ağırlıklı oluşudur. örneğin bayern münih'in gelirlerinin %60'ı ticari gelirler kalemindendir. ingiliz kulüplerinde son dönemde yayın gelirlerinin ağırlığı da hissedilmeye başlansa da ana kalem maç günü gelirlerindedir. italyan, ispanyol ve fransız kulüplerinde yayın gelirleri en büyük kalemi oluşturur.
Kuşadası Klima Servisi
fenerbahçe ticari gelirler bazında bir sıralama yapılırsa arsenal, juventus, inter milan gibi devleri geride bırakarak onuncu sırayı alıyor. maç günü gelirleri açısından bir sıralama yaparsak ac milan, olympique lyonnais gibi ekipleri geride bırakarak on üçüncü sırada yer buluyor kendine. yayın gelirlerinde ise son sırada yer alıyor. hamburg'u saymazsak en yakın rakibinden 17,2 milyon euro farkla geride kalıyor. ya da şöyle ifade etmeye çalışalım: listedeki diğer 19 takımdan 10 tanesinin yayın geliri, fenerbahçe'nin yayın gelirinin üç katından daha fazla. fenerbahçe'nin toplam yayın gelirinin 26,7 milyon euro olduğunu ve bunun 17,3 milyon euro'sunun da şampiyonlar ligi'nden geldiğini göz önüne alırsak, ülke içi rekabetteki yayın gelirleri rakamlarının avrupa'lı rakipleri ile kıyaslandığında çok küçük olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor.
açıkça görülüyor ki fenerbahçe, bu ligde kendine düzenli yer bulmak istiyorsa şampiyonlar ligi'ne abone olmak zorunda. ticari gelirlerini korumak için de taraftarından aldığı desteği güçlendirerek sürdürmesi gerekiyor. yerel yayın pazarından yalnızca 9,4 milyon euro elde ederken 111,3 milyon euro gelire ulaşabilmek gerçekten büyük bir başarı ve fenerbahçe yönetimi kesinlikle taraftarına çok şey borçlu.
peki fenerbahçe bu ligde seneye kendine yer bulabilir mi? açıkçası bunu şimdiden kestirebilmek çok zor... şampiyonlar ligi'nde istenilen başarının sağlanamaması, bu yıl geçen seneye göre 4 ile 5 milyon euro aralığında bir gelir kaybı demek. ancak euro/sterlin paritesi bu seviyede kalırsa ingiliz ve iskoç takımlarına karşı büyük bir avantajı olacak fenerbahçe'nin. öte yandan, türkcell süper ligi ve türkiye kupası'nın maddi katkısının bu seviyelerde kalacağını düşünürsek, önümüzdeki yıl bu listede olsa bile uzun vadede kalıcı olmasının şampiyonlar ligi'nde süreklilik ve başarıdan geçeceği açıkça görülüyor ki, bu alanda gelecek başarı bile yetmeyebilir. ayrıca ticari gelirlerde ciddi bir başarı sağlanmış olsa da fenerbahçe'nin bu alanda önemli dezavantajları var. türk kulüplerinin forma reklamları karşılığında aldıkları ücretler henüz avrupa'lı rakiplerine göre oldukça düşük seviyede kalıyor. stadyumların isim hakkı konusu ayrı bir sıkıntı. önümüzdeki yıl için umutlu olunabilir, ancak uzun vadede kalıcılık için ciddi soru işaretleri olduğunu da gözardı etmemek gerek.
beş büyük lig dışından listeye giren takımların üst üste iki sezon listede kendine yer bulabilmesi pek görülmüş bir şey değil. fakat bu takımların temel sorunu ticari gelirlerini bir noktanın ötesine geçirememelerinde, bu alandaki gelirlerinin düşük düzeyde kalmasından kaynaklanırdı. fenerbahçe'nin böyle bir dezavantajı yok, tam tersine oldukça güçlü bir yapı kurulmuş durumda. ancak bu gücün sportif başarı ile de desteklenmesinin gerekliliği açıkça ortada.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder